Loading Događaji
Ovaj događaj je prošao.

15. avgust – 29.avgust

Radovi Jovane Jankov i njen flamenko ples predstavljaju spoj energija idealnih za uvod u ciklus izložbi u prostoru Lemon Berry Studija.

Jovanini radovi su toliko živi da se oseća svaki  pokret. Puni energije i životnosti čine da aktere sa zidova vidimo na parketu ispred i oko sebe, i kao da se čuje zvuk cipela u ritmu flamenka.

„Flamenko i život”- jeste naziv višedecenijskog ciklusa radova inspirisanih pokretom, lepotom plesa i doživljenom emocijom upoznavanja ovog veličanstvenog simbola Španije. Dinamika karaktera i spoznaja plesačkog umeća, nanizana u najraznovrsnija kompoziciona rešenja.  Povlačenje paralele ovog srčanog plesa i snage akcentovane formom samog crteža. Linija, šrafura, dimenzije uklapanja manjih i većih elemenata poetike u strukturu slikarskog papira, ima za cilj da posmatrača povede u bajkovitu dimenziju sopstvene želje za iskradanjem iz okvira realnog.

Pokret kao lajt motiv.

Pokret kao svedočenje postojanja života.

Pokret kao odraz emotivnog zapažanja.

Više od decenije i po bavljenja flamenkom značilo je i znači život.  Jovana kaže: Kako se razvija i sazreva moj odnos i ljubav prem ovom plesu, tako se razvijaju i sazrevaju moje slike i crteži. Neispričana jedna priča koju nastavljam da živim.

Na dan otvaranja izložbe Jovana će poruke svojih slika iskazati flamenko plesom. Kao članica flamenko grupe „Olga Valentić“,  zajedno će sa svojim kolegnicama, izvesti kratak program.

Koreni flamenko grupe „Olga Valentić“ sežu u sada već daleku 1966. godinu, kada je osnovana sekcija španskih igara u okviru KUD-a Nikola Tesla u Beogradu.

Od tada do danas, sekcija je osvojila mnoga važna priznanja i nagrade. Jedinstvena je po tome što je sve vreme njome rukovodila doajen španskih igara na našim prostorima, igrač, koreograf i velika umetnica, gospodja Olga Valentić.  U znak sećanja sekcija, odnosno grupa danas nosi njeno ime.

Grupa je pravo osveženje, jer nosi u sebi duh Španije i španskog folklora koji je veoma bogat i živopisan, orijentisan ka umetničkim dostignućima i kvalitetima španske kulture. Španski folklor sačinjavaju igre, pesme i muzika, nastale mešanjem mnogih kultura koje su se na tlu Španije ukrštale. Igre i pesme koje grupa neguje orijentisane su najviše na flamenko, kulturu sa juga Španije iz oblasti vrele i ritmične Andaluzije.

Otvaranje izložbe neće biti otvoreno za javnost usled ograničenja izazvanih COVID19 virusom. To ćemo nadoknaditi virtuelno, snimkom otvaranja i nastupa flamenko grupe „Olga Valentić“.

Leave A Comment